Čím nahradit bílý cukr?

Bílý cukr, který má stále v mnoha domácnostech své čestné místo na jídelním stole, je pro naše tělo velmi nezdraví. Jeho nadměrná konzumace může mít za následek závislost a vážné zdravotní problémy. Ovšem na trhu už můžeme najít řadu přírodních alternativ, které cukr spolehlivě nahradí, mají daleko lepší chuť a jsou zdravější. Pojďme se tedy podívat na alternativy, které cukr spolehlivě nahradí.

Cukr není jenom bílé sladidlo, ale i zákeřný zabiják

Řepný cukr nebo jinak řečeno sacharóza se skládá z vždy po jedné molekule glukózu a fruktózy. Je nesmírně kalorický a pro naše tělo nevhodný. I přesto je v českých domácnostech často považován za jednu ze základních surovin. Bílý řepný cukr totiž krom sladké chutě nepřináší našemu tělu vůbec nic prospěšného, proč ho tedy konzumujeme?

Je velmi energeticky bohatý, a proto jeho nadměrná konzumace může vést ke vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Sacharóza dokáže ovlivňovat hladinu glukózy v krvi, má neblahý vliv na zubní sklovinu a tím podporuje vznik zubního kazu.

problémy s váhou

Řepný cukr neobsahuje vůbec žádné tělu prospěšné látky, esenciální tuky, vitamíny nebo minerály. Všechny tyto látky totiž ztrácí už během rafinace. Po níž se jedná pouze o lesklý bílý prášek, který pro naše tělo nemá vůbec žádnou výživovou hodnotu. Jedná se tedy pouze o čisté kalorie bez jakýchkoliv živin. Pojďme se tedy společně podívat na zdravější alternativy, které dokáží život stejně osladit a navíc dodat i něco navíc.

  1. Xylitol neboli březový cukr

strom břízy

Březový cukr https://www.nakliceno.cz/xylitol/ vzniká z březového dřeva, stejně tak ho ale můžete najít i v některých druzích ovoce a zeleniny. Oproti běžnému cukru obsahuje jen velmi málo kalorií a navíc nezvyšuje hladinu cukru v krvi, tudíž je vhodný i pro diabetiky.

  1. Kokosový cukr

Jedná se o cukr z mízy kokosové palmy. Pyšní se nižším glykemickým indexem než má běžný cukr, ale i přesto obsahuje nemalé množství kalorií, proto při jeho konzumaci buďte obezřetní.