Fit po porodu

            Žena je křehkou bytostí. V těhotenství to platí dvojnásob. Třebaže z nás media dělají super ženy, které musí všechno zvládnout, po porodu si dejte na čas.

            Během devíti měsíců možná sledujete s hrůzou ručičku na váze. Přibrat je normální. Někdo víc, někdo méně. Každá žena je individualita, a proto neřešte moc tabulky a přírůstky na váze. Neznamená to, že se ale můžete přejídat. Večer se na gauči obložit  brambůrky a zapíjet to litry sladké limonády. Pokud chcete být po porodu fit, dodržujte základy zdravého stravování a jezte vyváženou stravu.
maso s chřestem

            Váš malý už je na světě a vy jste se rozhodla okamžitě začít hubnout. Zpomalte. Na to máte dostatek času. Teď se nejvíc potřebujete starat o sebe a dítko. Jak se ale rychle dostat do formy, po devíti měsících „lenošení.“ Hned na začátku si řekněme, že těhotenství není nemoc. Jistá omezení, či klid na lůžku vám může nařídit lékař, jinak můžete zcela s klidem přiměřeně sportovat. Aktivita se vám vyplatí během samotného porodu, tak i po něm. Vhodné aktivity jsou turistika, plavání, jóga. Dnešní fittcentra nabízejí cvičení pro těhotné pod vedením zkušené lektorky.

            Jste li už propuštěna z porodnice, začněte pomalu. Základem je strava. Jezte a pijte. Ale zdravě! Myslete na to, že musíte nakrmit drobečka. Kojením spálíte tabulku čokolády za den. Dodržujte zásady, ať nejste nafouknuté a váš malý netrpí a vy s ním. Ideálně dodržujte pět jídel za den. Možná si říkáte, že to se nedá stihnout. Neustálý křik vás nenechá v klidu najíst. Mějte vždy po ruce nějakou malou svačinku a partner vám zajisté taky pomůže, aby jste se mohla aspoň jednou za den v klidu najíst.
žena s kočárkem

            S pohybem buďte opatrná. Začněte pomalými a krátkými procházkami po okolí a postupně si trasy prodlužujte. Chůzí půjdou kila rychle dole. Pořiďte si proto kvalitní obuv a bundu. Nezapomeňte přibalit vodu s pitím a hurá na výlet.

            Jde li to pomalu, nezoufejte, vše chce svůj čas. Péče o děti dá zabrat a pohybu budete mít až až. Nestresujte a myslete na to, že ukazatelem ideální váhy nejsou kilogramy, ale oblečení. Pokud se vejde do oblečení před otěhotněním máte vyhráno a neřešte nějaké to kilo navíc.